lauantai 21. marraskuuta 2015

Caminito del Rey - Kuninkaanpolku

Kyllä reissussa on mukavaa! Tällaisessa pidemmän ajan reissussa on ehtii nähdä vähän muutakin, kuin rantaa ja aurinkoa. Ollaan käyty muutamina päivinä tutustumassa lähikaupunkien/kylien nähtävyyksiin. Tällä viikolla käytiin ihan aikuisten kesken paljon puhutulla Caminito del Reyn vaellusreitillä. 



Caminito del Rey, eli Kuninkaanpolku sijaitsee El Chorrossa, täältä Fuengirolasta n. 80km päässä. Reitti rakennettiin v. 1901-1905 tavaran ja ihmisten kuljettamiseksi rotkon molemmilla puolilla sijaitseville voimalaitoksille. Kerrotaan, että polun rakensivat kuolemaan tuomitut vangit, työn vaarallisuuden vuoksi. Vanhaa reittiä katsoessa uskon sen tarinan pitävän paikkaansa. Polku on tehty kallion seinämiin, n. 100m korkeuteen. Vanha polku on betonia ja tuettu rautatolpilla kallion seinään. Ajan saatossa polku on kulunut ja vaurioitunut. Sitä pidettiinkin pitkään maailman vaarallisimpana vaellusreittinä. Polku suljettiinkin v. 2000 siellä sattuneiden kuolemantapauksien takia. Tosin se ei ole estänyt seikkailunhaluisia kokeilemaan onneaan reitillä omatoimisesti.

Tänä vuonna pääsiäisen jälkeen reitti on avattu uudestaan turisteille kunnostustöiden jälkeen. Lippuja tuntui olevan hankala saada, mutta saatiin sitten kuitenkin, ja lopulta vielä isommalle porukalle, kuin aluksi näytti olevan mahdollista. Espanjalaiset...
Espanjalaisuutta saatiin myös maistaa, kun reissupäivänä saavuimme lähtöpaikalle. Tosin meille selvisi pian, että se olikin oikeasti meidän loppupää. Olisimme halunneet lähteä mieluummin reitille eteläpäästä, mistä reitti olisi ollut enemmän nousua, mutta sieltä ei päässytkään lähtemään. Ainakin tuona päivänä kaikki kulki reitin toisesta suunnasta. Infosta meitä neuvottiin menemään bussilla reitin toiseen päähän, mistä meidän lähtö sitten oikeasti oli. Se sopi hyvin, niin ei tullessa tarvitsisi odotella bussia, vaan päästäisiin suoraan lähtemään omalla autolla.
Bussia sitten odoteltiin ja tulihan se sitten kuitenkin. Pieni bussi ja paljon väkeä. Eihän me tietenkään mahduttu kyytiin. Kuski sanoi seuraavan bussin tulevan 20 min päästä. Mikä ei tietenkään pitänyt paikkaansa, vaan aikaa meni ainkain tuplaten. Joten enää ei oltu aikataulussa.
Bussimatkalla meitä ilahdutti kapealla tiellä vastaantulevat kaksi bussia. Eihän se toki olisi haitannut, jos tie ei olisi ollut niin kapea, ettei siitä olisi henkilöautokaan mahtunut vastaan. Ja jos ei siinä oman penkin vieressä olisi ollut mukavaa, muutaman metrin pudotusta veteen. Eipä siinä muuta, kuin ohi oli mentävä. Kuski katsoi tarkkaan, että renkaat kärsii olla puoliksi asfaltin reunan yli. Mahduttiin sitten kuitenkin, eikä peilitkään kolisseet yhteen ohituksessa :D :D Pikkasen bussi keikku siinä asfaltin reunalla. Muakaan ei naurattanut siinä kohtaan. ;)

Siellä kans yksi bussin ohitus menossa. Tosin tuossa toinen bussi ymmärsi peruuttaa takaisin mutkan taakse leveämmälle tielle.

Käytännössä sinne on rakennettu kokonaan uusi polku mukaillen vanhaa reittiä.
Kaikkinensa matkaa taisi olla reilu 7km. Alkuun käveltiin 2,8km metsäpolkua, ennen kuin tultiin varsinaisen reitin alkuun. Tai me puoliksi juostiin, koska oltiin myöhässä, eikä tuolla välillä paljoa maisemia vilkuiltu. Oltiin puoli tuntia myöhässä meidän lähdöstä, mutta sillä ei näyttänyt olevan mitään merkitystä. Espanjalaiset kun on tottuneet, että kaikki on aina myöhässä.

Itse kallion seinämään tehdyn reitin pituus on n. 3km. Käytännössä sinne on rakennettu kokonaan uusi polku mukaillen vanhaa reittiä.
Vanhaan verrattuna tosin tämä uusi reitti on turvallinen, kuin mikä, kaiteineen kaikkineen. Jopa niinkin turvallinen, että en voinut olla tuntematta pientä pettymystä sen jälkeen, mitä reitistä olin kuullut. Siitä huolimatta suosittelen reittiä kaikille. Voisin jopa käydä siellä uudestaan ja ottaa osan lapsista mukaan. Ikäraja reitille on 8v. Sekin kertoo siitä, että mitään huikeaa extremeä ei ole tiedossa ;)
Maisemat siellä olivat uskomattomat. Niitä olisi voinut katsella ikuisuuden kyllästymättä. Reitin jälkeen käveltiin vielä reilu kilometrin matkan autolle. Kyllä meillä oli sitten mukavaa!
Tässä kuvia reissusta.

Vanha reitti alla, uusi päällä


Välillä lautojen välistä näkyi suoraan alas, kun vanhaa reittiä ei ollut alla









Yhdessä kohdassa pääsi lasin päälle seisomaan :)






Minä ihan ite

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti